Hoe kies je de juiste sterkte voor je sleepkabel?

Dan moeten u weten wat u wel of niet met uw 4×4 gaat doen. Pas dan kunt u het juiste materiaal en juiste kabel aanschaffen.

Voertuig Recovery kunnen we onderscheiden in drie soorten. Voor alle drie deze soorten van Recovery is ander materiaal benodigd. Gaat u met uw 4×4 nooit de echte zware modder in dan hoeft u geen materiaal aan te schaffen dat ook geschikt is voor zware Recovery. U kan met lichter materiaal uit de problemen komen. Nadeel is dan wel, dat als u ooit eens onverhoopt onderdeel wordt van een zware Recovery, uw materiaal eigenlijk te licht is en kapot kan gaan.

Het juiste materiaal voor uw auto kiest u op deze manier:
Als rekenregel moet het totale voertuiggewicht aangehouden worden, incl. chauffeur, gereedschap en alles wat er in zit. Niet dus de bijrijder, die is buiten aan het spelen als het voertuig vast zit.

Gaat u de zwaarst mogelijke uitdaging aan met diepe blubberbakken en zware klei, dan is alleen het zwaarste materiaal bruikbaar waarbij aangetekend moet worden dat zware Recovery met sleeplinten door het gebrek van rek in dit materiaal niet aan te bevelen is. Door de piekbelastingen kunnen zware schades ontstaan.

Lichte Recovery

Bijvoorbeeld als je voertuig weggezakt is in het natte gras van de camping. Voor lichte Recovery doen we dit gewicht maal 2.5.

Zoek een sleepkabel uit die de breeksterkte benaderd die dit totaalgewicht benaderd.

Middelzware Recovery

Bijvoorbeeld het voertuig is weggezakt in zand. Voor middelzware Recovery doen we dit gewicht maal 3.5. Zoek een sleepkabel uit die de breeksterkte heeft die 3,5 keer het voertuiggewicht benadert. Zoek een sleepkabel uit die de breeksterkte benadert die dit totaalgewicht benadert.

Zware Recovery

Bijvoorbeeld als het voertuig is tot het chassis in de modder weggezakt. Voor zware Recovery doen we dit gewicht maal vijf. Zoek een sleepkabel uit die de breeksterkte heeft dat vijf keer het voertuiggewicht benaderd.

Met als vaste uitzonderingsregel: Voor lange en brede voertuigen zoals de lange Patrol, de Dodge W200, de Chevy K30 en andere vergelijkbare grote voertuigen, ronden we de uitkomst altijd af naar boven, eigenlijk doen we het liefst zelfs het gewicht keer 6.

Zoek een sleepkabel uit die de breeksterkte benadert die dit totaalgewicht benadert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen